Hanya Guna Produk Drugstore Rawat Muka Penuh Jerawat. Gadis Twitter Kongsi Kisah Derita & Rahsia Cantik & Kurus!

Hanya Guna Produk Drugstore Rawat Muka Penuh Jerawat. Gadis Twitter Kongsi Kisah Derita & Rahsia Cantik & Kurus!

Kecantikan

Siapa je yang tak pernah mengalami masalah jerawat? Mungkin ada, tetapi rasanya ramai yang pernah menderita masalah kulit berjerawat terutamanya golongan perempuan. Pantang bila orang cadangkan produk itu ini, diri sendiri pun mudah terpengaruh untuk mencuba. Menyesal kemudian hari. 

3

Tergamam ke tu? *senyum sinis*

Baru-baru ini (14March), seorang gadis twitter berkongsi tentang derita kulitnya yang bermasalah jerawat. Kulitnya mula menjadi teruk sejak zaman matrikulasi. Selepas bermacam-macam ikhtiar, akhirnya setelah 1 tahun yang berbaloi, kulit gadis ini sembuh sepenuhnya dan terus flawless! Malah, berat badannya juga turun. Produk apa yang dia gunakan? Apa rahsia dia kurus? Ohfesyen kongsikan rahsia gadis ini!

Sekitar Tahun 2014/2015

6

Punca masalah kulit menjadi lebih teruk

  Salah Guna Produk, Cadangan Rakan & Ikut Bajet

 

7 800

Mula ambil langkah yang betul

Cuba Produk High-End & Buat Extraction 

Membantu cuma mahal. Sabrina tekad menggunakan produk yang boleh dibeli di farmasi. Sebelum itu, Sabrina terpengaruh dengan video seorang doktor memicit jerawat dan blackhead. Disember 2016, dia tekad untuk mencuba dan terus membuat temu janji dekat spa di seksyen 7, Shah Alam

 

8 800

Kulit melecur, local skincare ada mercury

9 800

5 Langkah Penting Rutin Penjagaan Kulit Sabrina

Sunscreen, cleansing, scrub, toner, moisturiser. KENA CONSISTENT

1.  SUNSCREEN — Bio-essence miracle bio water cooling sunscreen (RM44.90)

— Boleh beli dekat mana-mana drugstore berdekatan! Contohnya, Watsons & Guardian

DYUZwN3VoAAMsdj

2.  CLEANSER — Cetaphil Oily Skin Cleanser 500ml (RM64.26)

” I tak pernah tukar cleanser since treatment tu sebab suka gila gila gila. Bulan ketiga guna baru nampak perubahan. Slowly, but surely. Idk why dekat sini jual rm60+ botol kecil. Australia 500ml dalam rm30+ je 

DYUZ6SUV4AAJBfT

3.  SCRUB — Bioglo Tea Tree Facial Scrub (RM17.50)

” … is my faaaaaaaaaaav. I pernah try St. Ives Apricot, pretty sure everyone knows that it’s dajal. Tried St. Ives Green Tea too, okay tu okay. Cuma not my cup of tea. Bioglo jugak yang best sebab bila pakai tu, Allahu rasa sejuk gila muka! 

DYUaiUrUQAAdDWk4.  TONER – Banyak jenama (try & error)

” I tried Eskinol + Dalacin T before. Bila you gosok (dengan sopan) muka, nanti kapas tu ada kotoran lebih dari muka you. It’s great but kena beli online. And I’m such a loser in waiting.

Then, i switched to simple toner botol hijau tu. Boii this caused little bumps on my forehead its no fun! But it is hydrating cuma tak suka la kalau ada jerawat kecil tu. So, I switch to sebamed clear face, tengok kapas pun, nampak ada kotoran haaa.

DYUcDDaUMAAr6I6

” APPLE CIDER VINEGAR. This part mungkin ramai kecam nanti. I rasa acd ni banyak membantu. Youtuber pun ramai guna. Cumanya, kena mic dengan air kalau nak.

DYUgFSTVMAAGvOm

You can either mix it up with water in a bottle or just follow how Michelle Phan use it.

5.  MOISTURISER — Bertukar jenama 

” Right now I’m using simple botol putih tu. I don’t like it sebab I dah try nano white sebelum tu. Nano white is much more lightweight, and esoknya bila bangun, tak berminyak pun kulit! “

Nano White Mattifying Moisturiser  (RMRM24.90)

DYUgJ41VQAE1Mps

 

4 UBAT JERAWAT Recommended! 

….Throughout the try and error ada je jerawat tumbuh. But not as bad as before. I guna ubat tidact untuk sapu kawasan yang still berjerawat. Alhamdulillah, it works!

DYUUh4KVAAAIhs3

Bila kulit tumbuh jerawat, I sapu ubat tretinon overnight. Benzac pun okay juga. Keluar siang pun I guna yang nexcare tu

Siang — Nexcare Skin Care (RM14.31)

DYUgZehVoAATxvQ

Malam — Tretinon Cream

DYUgZf_U0AUxZ3i

ATAU 

Benzac AC 5 (RM13.16)

DYUgZiKV4AEiuhU

 

Parut jerawat?

Untuk parut, I dah try hiruscar and mederma but end up dapat whiteheads. So, I don’t treat my scars. Cuma, kalau ada jerawat tu jangan picit je. I keep my scars actually. It makes me feel like a normal person 

________________________________________________________________________________

Tips Kurus Pula!

Sebelum — 65kg      Sekarang —  55kg

1.  Kurang makan nasi. Lebihkan lauk & sayur

What I did was, I kurang makan nasi. Kadang tak ambil pun. Dalam pinggan tu, I lebihkan lauk and sayur. Nasi 1 senduk je. Kalau makan tu, I habiskan sayur dulu, then lauk, baru nasi

2.  Urut muka ke atas

I tak exercise langsung! Sekarang je baru nak berjinak. Bab pipi tu, Allahu seksanya dulu. Everytime I menguap terus pin tercabut. I selalu kunyah chewing gum yang Doublemint tu. I don’t think it’s a good habit. Bila pakai moisturizer and toner, I urutkan muka I ke atas gittcheww

Sumber : twitter