LEBARAN 2017 : Solekan Untuk Rumah Terbuka ( LOOK 1 )

LEBARAN 2017 : Solekan Untuk Rumah Terbuka ( LOOK 1 )

Makeup

IMG_36442

Instagram : @amalinajasmin

DAPATKAN SERVIS MAKEUP DARI AMALINA JASMIN BERMULA DARI HARGA RM150 

Raya kan sebulan ~ hekhek

Tentu ramai yang dapat banyak undangan rumah terbuka kan kan kan? Hari pertama pasti semua wanita bersolek beria kalah artis. Bila dah hampir setiap hari atau minggu asyik pergi beraya, mesti penat nak makeup. Kadang bukan masa nak bersolek, tapi sebab solekan terlalu tebal, muka jadi rimas dan gatal-gatal (bagi sesetengah wanita yang berkulit sensitif) sehari suntuk beraya tambah panas cuaca lagi. 

So…. OHFESYEN bagi sedikit tips & guide untuk solekan yang light2 untuk korang yang nak cantik tapi tak nak solekan tebal berdebu. Scroll bawah untuk senarai produk & tips!  

Video dari : Amalina Jasmin

Amalina’s Tips 

  • Scrub your face before applying makeup so that muka akan lebih licin dan senang nak apply makeup. Forever favourite scrub district from @by.aj (klik sini)
  • Guna teknik, liquid atas liquid and powder atas liquid. Sebab tu i suka buat eyebrow dan conceal after concealing part, so that muka tak bercapuk. 
  • Spray face mist dan pakai moisturizer so that muka akan ready nak terima makeup. Takes time! Jangan muka tak ready terus apply makeup, nanti bercapuk.
  • Use brush to apply lipstic untuk bibir nampak kemas. 
  • Sementara “baking”, boleh buat mata so excess eyeshadow powder akan stay atas “baking” powder. Lepas dah habis eye makeup, boleh terus wipe off and makeup akan nampak kemas.
  • I suka correct guna matte lipstic sebab senang blend and suka correct before foundation. Boleh je lepas apply foundation, correct dulu baru apply concealer. Depends!
  • Paling penting, blending girls! Video ni nampak pendek dan cepat, but i took almost 1 hour to get this look sebab blend blend blend sampai puas hati. Especially on makeup base and eyes!

PRODUK YANG DIGUNAKAN (klik link untuk pembelian)

  1.  Scrub District

https://www.instagram.com/by.aj/

       2.  NR Cosmetic Face Mist

            NR Cosmetic Primer & Moisturizer

            NR Cosmetic Foundation in medium

            NR Cosmetic Loose Powder

https://www.instagram.com/nrcosmetics_my/

       3.  The Porefessional Benefit

https://www.sephora.my/products/benefit-cosmetics-the-porefessional-face-primer/v/7-5ml 

       4.  Silky Girl in Nearly Nude

       5.  Maybelline Age Rewind Concealer

       6.  Silky Girl Slim Brow Liner

       7.  Maybelline Black Pencil Liner

          Farmasi Watsons

      8.  Morphe 3OS Pallete

         (Tidak dapat dikenal pasti)

      9.  Nisa Touch Glitter in burgundy

https://www.instagram.com/nisa_touch_official/

    10.  NYX Jumbo Pencil

Sephora Store ( Tiada online purchase )

    11.  Hope Girl Mascara

         (Tidak dapat dikenal pasti)

    12.  Elise Falsies code 8190

    13.  Bahama Mama Bronzer

https://www.sephora.my/products/the-balm-bahama-mama/v/default

    14.  Morphe 9B Blusher

   (Tidak dapat dikenal pasti)

     15.  Mary Lou Manizer Highlighter

https://www.sephora.my/products/thebalm-mary-lou-manizer/v/default

     16.  Fame Cosmetic in Candy & Topaz

https://www.instagram.com/fame_cosmetics/