Selebriti & Instafamous Ini Bijak Memilih Kaca Mata Yang Sesuai Dengan Bentuk Wajah. Stailo Mailo!

Selebriti & Instafamous Ini Bijak Memilih Kaca Mata Yang Sesuai Dengan Bentuk Wajah. Stailo Mailo!

Artis, Kecantikan, Out & About

Dulu tidak ramai yang yakin berkaca mata tatkala di luar rumah. Sekarang, kaca mata tu ibarat fesyen. Bila satu jenis kaca mata ni mula jadi trend, maka ramai yang akan ikut membeli jenis kaca mata yang sama sedangkan bentuk muka tidak semuanya sama! Pelik. Hanya sebab trend dan fesyen, keselesaan dan kesesuaian diabaikan.

Tak semestinya kaca mata orang A pakai sesuai dengan orang B. Jadi kalau nak kaca mata yang sempurna dan selesa, kamu perlu kenal pasti 2 perkara ini; bentuk wajah kamu dan gaya yang sesuai dengan bentuk wajah kamu. Pembeli yang bijak akan memilih sesuatu yang murah, berkualiti dan semestinya berbaloi. Tak perlu kaca mata yang mahal ratusan malahan ribuan ringgit tetapi akhirnya… patah. 

Macam Mana Nak Kenal Pasti Bentuk Wajah?

measure-face-shape 800

Foto — sunglasswarehouse.com

Cara paling mudah untuk mengenal pasti bentuk wajah, apa yang kamu perlukan hanya cermin dan pen marker. Ambil cermin besar sebab muka you bukan kecil pun kahkah! #sisgurauje (supaya lebih jelas bentuk wajah). Lihat wajah kamu di cermin dan kamu akan lihat bidadari. Ok tipu.

Ikat kesemua rambut dan pastikan tidak ada sehelai rambut yang menutupi wajah. Kemudian lukiskan wajah kamu pada cermin menggunakan pen marker. Nah, daripada lukisan kamu yang cantik tu dah boleh tahu bentuk wajahmu yang macam bidadari tu! Senang kan?

faceshapes-women 800

Foto — vivianneee.blogspot.my

Gambar diatas ini adalah bentuk wajah yang normal. Selepas mengenal pasti bentuk wajah, kini tiba masa untuk mencari kaca mata yang sesuai!

Bentuk Muka Bujur 

mira combine

Foto — instagram @mfmirafilzah | instagram @opticool.on9.spectacles

 Bersyukurlah kalau bentuk muka kamu bujur. Bentuk muka yang paling digilai ramai terutamanya wanita kerana bentuk yang sempurna dan mudah untuk mengenakan apa saja jenis bingkai kaca mata. Elakkan guna bingkai besar kerana bentuk bujur ini punya ciri-ciri yang cukup simetri.

Best Choice: Segi empat tepat, Segi empat sama, Klasik Wayframe, Bulat, Aviators, Geometri
It’s a NO: Bujur, Bingkai besar

Bentuk Muka Segi Tiga

rafidah 800

Foto — instagram @rafidaaaaaaaah | instagram @opticool.on9.spectacles

Bentuk muka ini punya dahi dan garisan rahang yang paling kecil/sempit. Tak ramai yang berani menggayakan kaca mata ini kerana kurang keyakinan tentang bentuknya. Bagi hijabis pula, mereka boleh padankan kaca mata ini dengan gaya hijab ke belakang seperti model Rafidah ni. Yang penting kena yakin!

Best ChoiceSegi empat sama, Klasik Wayframe, Aviators, Bulat, Geometri
It’s a NO: Segi empat tepat, Bujur

– 

Bentuk Muka Bulat

adira combine

Foto — instagram @adirasalahudi | facebook @opticool.on9.spectacles

Bagi mereka yang berwajah bulat, usah risau! Pilihan kaca mata yang betul akan mengubah segalanya. Wajah yang bulat tidak punya angle dan lebih kepada berlengkung. Ia lebih kepada bahagian pipi. Jadi pilihlah kaca mata yang bersegi dan kurang berlengkung. Ini akan membuat wajah kamu kelihatan jauh lebih kurus dan menambahkan ketajaman.

Best Choice: Segi empat tepat, Segi empat sama, berbingkai

It’s a NO: Klasik wayframe, Bujur, Bulat, Geometri, Bingkai besar

Dekat Mana Nak Beli Semua Kaca Mata Tu?

Sebelum kena spam dengan PM spek ni, sis bagi tahu awal-awal semua kaca mata ni korang boleh dapatkan dengan senang dekat Opticool Online Spectacles! Oh ya, yang pakai cermin mata untuk berfesyen (tiada power TAPI cermin yg ade perlindungan) pun boleh ya.

Kenapa perlu beli dekat Opticool Online Spectacles?

— Hanya perlu whatsapp

— Tak perlu drive jauh-jauh

— Harga terlajak murah serendah RM45.90

— Kualiti A+++++

— Pilihan reka bentuk yang banyak

— Pilihan kanta yang banyak

— Servis sepantas roket!

— Cara pembukusan yang selamat

— Cermin mata selamat, tak pecah, dapat freegift!

Tak percaya? Tengok feedback ni pulak 😏

26nxpm

Casing cantik! +Freegift

600 PACKAGING

Stylo & Selesa!

600 1 m

“Selesa pakai, fast delivery semalam order hari ni dah sampai, excellent service, layan je karenah i banyak tanya”

600 2

“i also love the casing”

600 4

Fast delivery in good condition

600 5

Ringan dari spek lama

600 6

Pakai pun tak pening

600 8

Repeat order!

600 7

CANTIK KE TIDAK? Kalau nak, tolong vote sekarang! —> Vote For Casing 

VOTE

Opticool Online Spectacles — Facebook Page  | Instagram  | Whatsapp +60162677380