Tips Tudung Untuk Yang Baru Belajar Berhijab. Semoga Istiqamah!

Tips Tudung Untuk Yang Baru Belajar Berhijab. Semoga Istiqamah!

Tutorial Hijab

9

Instagram : Hanis Zalikha

Sudah menjadi kewajiban sebagai Muslim perempuan untuk menutup aurat. Aurat perempuan adalah seluruh anggota badan kecuali muka dan pergelangan tangan. Namun, tak dapat dinafikan masih ramai lagi wanita Islam diluar sana yang tidak ambil peduli tentang perkara ini.

Mungkin ada antara mereka yang mahu tetapi tidak tahu bila dan bagaimana mereka nak memulakan langkah berhijab. Biasalah, takut tersilap langkah padah jadinya (macam beberapa kes selebriti yang berhijab). Ada juga yang kata takut tak kuat iman, berhijab kejap lepas tu terbang sudah tudungnya dan kembali ke kehidupan lama.

So as a Muslim woman, we should empower other women to the right path instead of condemning them.

Sebut yang baik kerana kata-kata kita adalah doa yang melantun” — Hanis Zalikha 

Jadi Ohfesyen nak kongsikan sedikit tips untuk yang nak belajar berhijab! 🙂

________________________________________________________________________________

Tips pertama: Sebelum pakai tudung, boleh beli anak tudung utk bagi kita selesa & paling penting tak nak bg nampk rambut even sehelai hee

Cadangan 1: boleh beli instant tudung. Sarung jeh. Kalau rasa nk selamat beli colour black. But some tudung sarung no need use anak tudung sbb maybe awning tudung tebal & terletak jeh

Kalau dulu, trend pakai tudung syria but now jarang dah kot nmpk. Tapi srsly tudung syria nie sgt comfortable. Terletak jeh bila pakai.

DJ6knihUIAEHi0h

Then, uolls boleh pakai tudung bawal. Okay tang tudung bawal nie banyak jenis

Kalau sis, cadangkan pakai chiffon atau crepe. Sebab senang bentuk. So takdelah semangat nk pakai tudung runtuh, right?

Tapi chiffon & crepe nie bnyk jenis tauu. Ada yg lembik sgt, so susah nak bentuk. Nak guna starch? Takut tak biasa lagi kan.

Okay, sis tak cadangkan terus pakai tudung satin tau! Tudung satin mmg superb cantik sbb mostly warna nmpk mewah & nmpk elegen jeh pakai tapi…

Tudung satin nie kalau tak pandai pilih kain, boleh cari gadoh wehh. Org yg dr kecik pakai tudung pon boleh takdak mood nak pakai. 😂

Banyak sebenarnye jenis tudung nie, tapi slow2, right? Nak istiqomah nie bukan senang. Jiwa tu kena kuat 💪

Sumber : Twitter